Într-o mențiune referitoare la implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, documentul european arată:
„Au fost stabilite grupuri de lucru dedicate, cu reprezentanți ai platformelor de cooperare, pentru a monitoriza și evalua progresul pentru anumite obiective specifice ale SNA, inclusiv măsuri pentru sistemele naționale de educație și de sănătate publică. În timp ce grupul pentru sănătate s-a întrunit de patru ori în 2023, nu a existat nicio întâlnire pentru sectorul educației, în anul 2023”.
Documentul complet al Comisiei Europene poate fi consultat aici.
Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, adoptată în decembrie 2021, are, ca „Obiectiv specific 4.2”, „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistemul național de educație”.
Acest obiectiv includea 13 măsuri (lista completă – mai jos) de care erau răspunzătoare, după caz, o serie de instituții precum: Ministerul Educației, inspectoratele școlare și casele corpului didactic, unitățile de învățământ preuniversitar, dar și, în cazul extinderii educației juridice în școli, o serie de instituții precum CSM, Ministerul Justiției, Ministerul Public sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
Strategia prevedea, în acest sens:
„Monitorizarea implementării acestui obiectiv specific va fi realizată de către un Grup de lucru dedicat, care se va reuni trimestrial. Procedura de monitorizare va fi detaliată în cadrul Metodologiei de monitorizare a implementării strategiei, aprobată prin Ordin al Ministrului Justiției, după consultarea platformelor de cooperare”.